MERSİN ANEMURİUM ANTİK KENTİ
Anemurium Antik Kenti önemli kültürel alanlardan bir tanesidir.Mersin gezi kültürünü oluşturan doğal ve kültürel kaynaklar ile siz de Mersin bölgesinde mobil durak hizmetlerinden faydalanarak gezebilir; bu antik kent yapılarını daha yakından inceleme fırsatı da bulabilirsiniz.Anemurium Antik Kenti diye anılan ve Mersin bölgesinde bulunan bu yapının 19. yüzyılda bulundu ve ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. 19. yüzyıl tarihli tanımı ve ortaya çıkarılma arihçesi ile bu antik kentin İngiliz donanması tarafından ortaya çıkarıldığı iddia edilmektedir. 19 yüzyılda İngiliz donanmasının keşif gezileri sırasında bulduğu ve ortaya çıkardığı antik kent ismini verdiği bu bölge Mersin'in en meşhur bölgelerinden bir tanesidir.Mersin gezi kültürün en önemli eserlerinden bir tanesi olan bu antik kent ziyaret ve gezi planlarının olmazsa olmaz listeleri arasında yer almaktadır.
Mersin Anemurium, antik kent olarak ortaya çıkmış ve belirtilmiş ama ilk yerleşim alanının hangi tarihe ait olduğu ve ne zamandan yerleşim kanalının açıldığı bilinmemekle beraber günümüz koşullarında da oldukça önemli bir kritere sahip olmaktadır. Mersin'in en önemli tarihsel dokularından bir tanesi olarak turistlerin ve gezi turlarının büyük ilgisini çeken alanlar arasında listelendiği de görülmektedir. Mersin sahilli ortasında bulunan bu antik kent ziyaretleri açık bırakılmakta, aynı zamanda da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini her an çekmektedir. hem tarihsel hem de kültürel bu eski antik kent ziyaretlerinde mobil durak hizmetlerinden yararlanarak sahil kısmından da sahil botları ile bu bölüme geçebilirsiniz.Mersin Anemurium Antik Kenti, dekor ve yapısal olarak antik kentin iç kısmında bulunan mimarisel taş dokularını incelendiğinde farklı tasarımlar ortaya koyulmaktadır. antik kent görünümlü taş yapıtlarının içine girildiği anda çeşitli mimari dokunuşlar doğa ile birleşmiş yapılar ve taş eserler de sizlere karşılamaktadır. Mersin antik kenti olarak tamamlanan bu bölgenin farklı tasarımlar ve taş dokumacılığını andıran yapıtsal kalıntıları incelendiğinde; İki girişi ve giriş kapısının bulunduğu ortaya çıkarılmaktadır.
Farklı taş oyma ve işçilik esasları bulunması oldukça önem taşırken aynı zamanda; girişler com farklı yapılara sahip kemer yapılar ve tonozlarla desteklenen farklı bir mimarın eserlerini de ortaya koymaktadır. Aynı zamanda antik kentin içinde oturma alanları ve taştan yapılarda bulunmakla beraber 900 kişilik bir alana sahip oturma mekanizması ile antik kentin içi oldukça geniş ve tiyatro izleme bölümlerinden oluşan çeşitli oturma alanları ile oldukça farklı bir dekorasyona da sahip olmaktadır. 2 girişi ve kapısı bulunan bu antik kent yapısının tiyatro ve oturma alanlarında taş yapıların ve mimari merdiven şeklindeki bu dokuların yapısına hayran kalmamak ise mümkün olmamaktadır. tarihin eski kültürel ve oldukça köklü yapısının simgelerini ortaya koyan bu alanları ve antik kent yapısını siz de yakından görmek isterseniz mobil durak iletişim uygulaması ile siz de anında mobil durak servisini kullanabilirsiniz.Antik kent olarak inşa edilmiş bu alanlar; oturma bölümleri 3 farklı kriter bölümleri ile cok Enis bir yapıya sahip olmaktadır. Üç ısınma alanı ve kapalı holü bulunan aynı zaman da bölüm içinde farklı havuz alanlarının bulunduğu merkezler olarak; iki yüzme havuzu da bu antik yapının en gözde alanları arasında da yer almaktadır. Katlara atılan bu antik yapıda; alt bölüme inildiğinde tonozlu farklı dokulu işlemeleri ile süslenmiş mekanlar da bulunmaktadır.
Geometrik desen benzeri işlemeler de bu alanda dikkat çekerken aynı zaman da taban ve tavan mozaiğinden bugüne kalmış olan çok az bir eser de günümüzde hala sergilenmektedir.Nekropol tarafı ve denizin arasında bulunmuş olan oldukça büyük bir hamam ve hamam kapısı da bulunmaktadır. Antik kent içinde bulunan bu eski ve büyük hamam üç tane sahan bölümünden de oluşmaktadır.Antik kent tarihçesi olarak eski zamanın bugüne taşımış olduğu bir taş yapıdan ibaret olan bu yapı hamamlarının ilginç mozaik eserlerini de ortaya koymaktadır. Aynı zamanda iç ve dış mekanda farklı taş oyma işlemeciliği oluşturduğu ve iç mekanlarda da çeşitli mozaik dokuları ile süslediği de ortaya çıkmaktadır. Anemurium Antik Kenti, mozaikler işlemeciliği konusundaki eser olarak da bugüne kadar korunmuş bir kültürel miras yapısında olmaktadır. Antik yapının bütün doku ve duvarlarında çeşitli desenler oymalar ve mozaikler incelendiğinde; geometrik alanda da çizgi ve desenlerin de olduğu ortaya çıkmaktadır.
Kültürel Miras zamanda yayılan ve denize çok yakın olan bu bölgede ziyaretler oldukça dikkat çekici de olmaktadır. mirasın karşılayan bu yapıların Sur ve çeşitli su kanalları inşaları ile de antik kentin dışında farklı tasarım ve taş dokuları yer almaktadır. antik kent denince akla gelen Mersin antik kenti geziye ve turistlerin yoğun ilgisine maruz kaldığı için zaman zaman düzenleme restore ve çeşitli etkinlikler ile düzene sokulmakta ve ziyaretçilerin daha fazla iyi zaman geçirmesi için çevre düzenlemesi de yapılmaktadır.Kültürel Miras Anemurium Antik Kenti Mersin Bölgesi'nin en önemli kültürel mirası olarak günümüze kadar taşınmış en eski kültürlerin ilk yerleşim yerlerinden bir tanesi olarak günümüz zamanında da çok büyük ilgiye maruz kalmış korunmuş zaman zaman restore edilmiş özel alanlardan bir tanesi olmaktadır.
Kültürel miras değerindeki bu antik kent ziyaretlerini siz de mobil durak uygulamaları ile yapabilir Deniz kısmından da çeşitli deniz araçları ile geçerek antik kent görünümünü uzaktan da seyredebilirsiniz.Mersin'in en değerli kültürel miraslarını siz de yakından tanımak antik kent görünümlerini tek tek gezmek ve bu kültürel mirasının değerini daha yakından anlamak isterseniz mobil durak hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz. her alanda tarihe götüren dokuları ile çeşitli ve farklı motifleri üzerinde barındıran aynı zamanda geometrik etkileri ile de günümüze ışık tutan bu ilk yerleşim yerlerinin hangi dönemden kalma olduğu hakkında kesin bir bilgide bulunmamaktadır.