ANTALYA UYGARLIK TARİHİ
Antalya, M.Ö. 158 yılında Bergama hükümdarı 2. Attalos tarafından kurulmuştur. Şehir adını kurucusundan almaktadır. Şehir sırasıyla; Bergama, Abbasi, Bizans, Ceneviz, Anadolu Selçukluları, Kıbrıs ve Teke Oğulları ve Osmanlı egemenliğine girmiştir. Teke Oğulları’ndan 1390 yılında alınarak Osmanlı egemenliğine giren şehir sancak merkezi olmuştur. Şehrin bulunduğu alan liman kentinin kurulumu için oldukça elverişlidir. Antalya şehrine antik çağlarda “çok verimli” anlamına gelen Pamphylia, Batı kesimine ise Lykia denirdi. Bu şehre Ege denizinin Batı kıyılarından göçenler buraya Aspendos ve Side gibi şehirler kurmuşlardır. Yapılan arkeolojik kazılara göre Antalya’nın tarihi günümüzden kırk bin yıl öncesine dayanmaktadır. Burası, Bizanslıların hâkimiyetialtındayken 1207’de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katılmıştır.
Kıyı şeridindeki ovalardan hemen sonra dağlık alanların başlaması Antalya’nın iç kesimlerle olan ilişkilerini sınırlandırmıştır. Bu yüzden Antalya ile en kolay ilişkiler deniz yolu ile kurulmuştur. Antalya, Güney Anadolu’daki temel giriş çıkış limanlarından biridir. Gelen mallar buradan deniz yoluyla, Mısır, Suriye ve Dimyat’a gitmektedir. Bu yollar Antalya Limanı’ndan başlayarak Kıbrıs, Şam, İskenderiye, İstanbul, Venedik gibi şehirlere ulaşmaktadır. Bu yollar, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de önemini korumuştur.
Şehrin Fiziki Yapısı
Kıyıda, 25-30 metre yükseklikte bulunan traverten üzerine konumlanmıştır. Şehrin ilk yerleşme alanı olan bölgede iki çekirdek nokta vardır. Bunlardan biri Yivli Minare çevresidir. Yivli Minare birinci Alaaddin Keykubad döneminde yapılmıştır. Diğer alan ise Balık Pazarı Sokak ile Zafer Sokak ve Camii Sokağı’nın birleştiği noktadır.
Şehir Halkının Yapısı
Şehirde bulunan Hıristiyanlar, Yahudilerin, Müslümanların yaşadıkları bölgeler birbirlerinden surlarla ayrıdır. Evliya Çelebi’nin verdiği bilgilere göre burada 28 mahalle vardı. Bu mahallelerin dördü kale içinde yirmi dördü kale dışında idi. Kale dışındaki mahallelerin dördü Rum Mahallesi idi. Buradaki Rumlar’ın dili ise Türkçe idi.
Antalya Limanı
Antalya, Bizans döneminde önemli bir ithalat ve ihracat limanına sahip olup Avrupa ve Mısır ticaret gemilerinin uğrak noktası olmuştur. O dönemde şehirdeki ticarete Venedikli tüccarlar hâkimdi. Bunun sebebi ise Mısır ile Antalya arasında ki ticari alışveriştir. Mısır’dan Antalya’ya, baharat, şeker, keten gibi ürünler geliyordu. Antalya’dan ise meşe palamudu, kitre zamkı, şap, kereste, zift gibi maddeler dışarıya gönderiliyordu. Antalya’nın ticari bir şehir olması Müslüman deniz akıncılarının dikkatini çekmiştir. Antalya, 15. ve 16. yüzyıl zamanlarında Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olmuştur. Bundan sonra Mısır’ın Osmanlı hâkimiyetine girmesi ile Antalya limanının önemi azalmıştır. Çünkü Mısır’ın Osmanlı hâkimiyetine girmesi İstanbul’a doğrudandeniz yoluyla gelen ürün miktarı artmıştır.
Antalya limanı Milli Mücadele dönemi boyunca Anadolu’ya girecek yabancılar için tek giriş kapısı olmuştur. Antalya, tarihte her zaman Güney Anadolu’nun en önemli liman kenti olmuştur.
Antalya’nın Gezilecek Mekânları
Kaleiçi, sadece sokakları bile tarih kokmaktadır. Yürüyüşlerinizde, Osmanlı, Bizans ve Selçuklu’nun izlerini görebilirsiniz. Burada turkuaz sulara kendinizi bırakabilirsiniz.
Hadrian Kapısı, Roma İmparatoru Hadriosnu’nun milattan sonra 130 yılında Antalya’ya gelişi ile bura inşaa edilmiştir. Bu kapı 1870 yaşındadır. Kapının güneyinde Julia Sancta Kulesi kuzeyinde ise antik dönemden kalma bir kuledir.
Suna İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi
Bu çift Türk mimarisini yansıtan tarihi evi ve Aya Yorgi Ortodoks Kilisesi’ni satın alarak burayı bir müzeye dönüştürmüştür.
Hıdırlık Kulesi
Savunmakulesi, deniz feneri gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Anıt mezarlık olarak inşaa edilen bölge Roma Dönemi’nden itibaren günümüze kadar gelmiştir.
Yivli Minare, Antalya’nın ilk Türk yapısıdır.
Düden Şelalesi, büyüleyici doğal yapısı ile Antalya’nın en çok ziyaretçi çeken bölgesidir. Eskiden burası İskender Şelalesi olarak isimlendirilmekteydi. M.Ö 334 yıllarında komutan Büyük İskender, Pamfilya bölgesini fethe giderken atları burada sulanmıştır. Ana kaynağı Kırkgöz mevkisidir.
Manavgat Şelalesi, 90 kilometrelik Manavgat Nehri tarafından meydana gelmiştir. Bölgede bulunan yeşillikler ile harika bir tablo ortaya çıkmıştır. Çevrede bulunan cafe ve restoranlarda bir şeyler yiyebilir burada aileniz ile keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.
Ariassos, bir dağın yamacına kurulmuştur ve hamamları, Kaya mezarları bakımından görülmeye değerdir. Ariassos kentinin giriş kapısı oldukça görkemlidir. Bu kapı “ Üç kapı” olarak adlandırılmıştır.
Karain Mağarası, burada bulunan kalıntılar, Paleolitik, Mezolitik, Neolitikve Bronz çağlarına uygundur.
Lara, Antalya il merkezinin 10 km kadar doğusunda bulunmaktadır. Konyaaltı Plajı ve Lara Plajı şehrin en güzel plajlarıdır.
Antalya şehrinin köklü bir tarihi vardır. Dolayısıyla birçok gezilecek tarihi ve doğal güzelliği bünyesinde barındırmaktadır. Mutfağı da oldukça geniş olan bu şehri gezmek için MobilDurak uygulamamız ile kendinize taksi çağırabilir, hızlı ve güvenli bir taksi yolculuğunun keyfini çıkarabilirsiniz. Uygulamamızın temel disiplini siz müşterilerimizin güvenliğidir. Bu sebeple siz taksiye bindiğiniz andan indiğiniz ana kadar uygulamamız tarafından takip edilirsiniz. Dilerseniz seçeceğiniz aracın şoför bilgilerini okuyabilir, daha önceki müşterilerin şöför hakkında ki değerlendirmelerini inceleyebilirsiniz. İsterseniz gideceğiniz tarihi ve saati uygulamamıza girerek kendinize bir taksi randevusu oluşturabilirsiniz. Ödemeyi banka kartı veya kredi kartı bilgilerinizi uygulamamıza girerek uygulama üzerinden dilerseniz şöföre direkt elden ödeme yapabilirsiniz. Uygulamamızın Cepparam özelliği ile kendinize burada bir cüzdan oluşturabilir ve bu cüzdan üzerinden yapacağınız her ödeme için %5 banka kartı veya kredi kartı ile uygulama üzerinden yapacağınız her ödeme için %3 indirim kazanabilirsiniz. Böylece uygun fiyatlı bit yolculuğu gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.