Geleceğin Tarım Robotları
Son teknoloji robotların tarıma destek olarak kullanılması ve üretimde yer almaları ilginizi çekiyor mu? Cevabınız ‘’Evet’’ ise bu bilgiler tam size göre…
Otonom robotlar endüstriyel alanda kullanımın dışında, günümüzde tarlalarda ve tarım alanlarında da kullanılıyor. Otonom robotlar tarlalarda tohum ekimi, ilaçlama, gübreleme ve hasat gibi tarım faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor.
Tarım alanında çalışan robotları genel olarak açık alan ve kapalı alan tarım robotları olarak sınıflandırabiliriz. Açık alan tarım robotları; Gps destekli dümenleme sistemi, ekim/dikim robotları, silaj robotu, budama robotları ve mera robotlarıdır. Kapalı tarım robotları ise hasat robotları, süt sağım robotları ve ahır robotları şeklinde sıralayabiliriz.
Tarımsal robotların bazı temel yeteneklere sahip olması gerekiyor. Güvenlik ve otonom kontrolü için tarım robotlarında navigasyon sistemi olması söz konusu temel yetenekler arasında yer alıyor. Bu yeteneklere sahip olan tarım robotları gerekli uygulamaları destekleyebilir ve işlemlerin takibi yapılabilir.
Tarımsal robotları çalışma alanlarına göre de bitki yetiştirme, bitki bakımı ve seçici hasat olmak üzere üç ana başlık altında inceleyebiliriz. Bu alanda geleneksel tarım yöntemlerinden ayrılarak yeni teknolojilerin kullanımı tarım alanındaki üretimde artış getiriyor. Hızlı gelişen teknoloji sayesinde, gelecek yıllarda tarım alanında birbiri ile iletişim kuran otonom robotlarının varlığı da mümkün olacak gibi görünüyor…