LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI
Bağımsızlığımızın 99. Yıl Dönümünü Kutluyoruz...
Türkiye Cumhuriyetini'nin kurucu belgelerinden olan, bugünkü sınırlarını çizen ve Ankara'nın Türkiye'nin meşru hükümeti olduğunu uluslararası alanda tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması 24 temmuz 1923 tarihinde imza altına alındı.
Gazi Mustafa Kemal anlaşmanın önemini şu sözlerle anlatıyordu: "Bu antlaşma, Türk milleti aleyhine, 100 yıldan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş bir büyük suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir."
Lozan Antlaşması 1920 tarihli Sevr Antlaşması'nı geçersiz kıldı ve yerini aldı. Bu antlaşma ile bugün geçerli olan Türkiye ve Yunanistan'ın sınırları belirlendi.
Lozan görüşmeleri çetin müzakerelerle sekiz ay sürmüş ve Türk tarafının kayıtsız şartsız bağımsızlık talebiyle Türkiye'nin bağımsız ve eşit bir devlet olarak uluslararası topluma kabul edilmesi sağlanmıştır.
Ayrıca kapitülasyonların kaldırılması ve Osmanlı'dan kalan borçların ödenmesi bir takvime bağlanması kararlaştırılmış ve bu açıdan bir ekonomik bağımsızlık belgesi olma özelliğine de sahip olmuştur.
Dünyada savaşı bitiren antlaşmalar içinde hala uygulanan anlaşma sadece Lozan Anlaşması'dır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, Lozan Antlaşması'nda yer almıştır. Buna göre, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün oluşturan Türkiye'de yaşayan ve Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşit ve aynı haklara sahip Türk ulusunu oluşturmaktadır.
Antlaşmada, Türkiye'de yaşayan Hıristiyan kökenli Rum ve Ermeniler ile Museviler azınlık olarak tanımlanmış ve mal, mülk ve ibadet hakları güvence altına alınmıştır.