YAPAY ZEKA İLE ÇALIŞAN UYGULAMA
Yapay zekâ bugün hayatımızın her alanına girmiş olup hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir teknolojidir. 1950’lerde başlatılan yapay zekâ çalışmaları bugün oldukça gelişmiş olup birçok alanda hizmet verir hale gelmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında Alamanlar şifreleme sistemi ne sahiptirler. Bir yere bir yazı gönderdiklerinde bu yazı şifreli bir şekilde gönderilmekte ve bu yazının çözülmesi için enigma makinesine ihtiyaç duyulmaktadır. Enigma makinesi sayesinde şifrelerin çözülmesi ise casusların bu sistemi kırmasına sebep olmuştur. Yapay zekânın temeli burada atılmıştır. Bu sırada Alan Turing bir yapay zekâ testi olan Turing Testini gerçekleştirmiştir.
Turing Testi bir yapay zekânın ne kadar insana benzediğini analiz etmektedir. Bu testte yan odada bilgisayara bir şey yazan insan ile diğer odada bulunan insan ve yapay zekâ yazdıklarına cevap vermektedir. Bu testin amacı sizin verilen cevaplardan hangisinin insana hangisinin yapay zekâya ait olduğunu ayırt edebilmeniz üzerine kurulmuştur. Bunu anlıyorsanız yapay zekâ başarısız anlayamıyorsanız yapay zekâ başarılı anlamına gelmektedir.
En basit tanımı ile yapay zekâ, insanın yapabileceği işlerin bilgisayarların yapmasını sağlayarak en hızlı ve hata payı en az şekilde sonuç alınmasıdır. Mesela insanların renkleri algılaması, tehlikeyi önceden sezip savunma geliştirmesi gibi olguların bilgisayarlara yüklenen sistemler ile çok daha hızlı bir şekilde algılama, sorun çözme, sonuç alma mekanizmasına yapay zekâ denmektedir. Yapay zekânın en çarpıcı kısmı ise bir sistem oluşturulduğunda ek olarak yüklenilen sistemin dışında kendi kendine yeni yöntemler geliştirmesi önceden yüklenmeyen özelliklere kendi kendine sahip olmasıdır. Mesela Google Deepmind projesinin ürettiği bir yapay zekâ algoritmasında bir karakter bulunmakta ve bu karakter A noktasından B noktasına koşmaktadır. Mühendisler bu karaktere sadece bu sistemi yüklemişlerdir fakat karakter ek olarak denge sağlamayı, engelleri aşmayı, düştüğünde kalkmayı kendi kendine öğrenmiştir. Bir sorunla karşılaşan karakter bu sorunu analiz edip nasıl çözeceğini bulmuş buna göre ne hızla gideceğini, nerelerde nasıl hareket etmesi gerektiğini kendi kendine öğrenmiştir. Yine Google Deepmind’in ürettiği bir proje olan satranç oynama projesinde, karaktere sadece satranç kuralları öğretilmektedir. Karakter bu kuralları öğrendikten sonra kendini oldukça geliştirip ne zaman ne hamle yapacağını kendi kendine öğrenip yenilmez bir oyuncu haline gelmiştir. Başka bir örnek olan Nvidia’nın ürettiği bir proje olan sürücüsüz araçlar projesinde bu araçlara hiçbir şekilde girdi girilmemiştir. Bu araçlar gerçek şöförleri izleyerek kendi kendine araba sürmeyi öğrenmiştir. Yapılan testler neticesinde ise oldukça başarılı olduğu ve hata payının oldukça az olduğu gözlenmiştir.
Yapay Zekâ Teknikleri
1- Uzman Sistem
Bu sistem ile normal bir yapay zekânın çözebileceği sorunlardan ziyade tıpkı uzman inşaların çözebileceği sorunların, alanında uzman yapay zekâların da çözebilmesine yönelik geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistem 1970 yılında Stanford Üniversitesi’nde geliştirilmiştir. Bakteriyolojik ve menenjit hastalıklarının teşhis ve tedavisinde bu yöntem kullanılmıştır.
2- Yapay Sinir Ağları
İnsan beyni taklit edilerek geliştirilen ağlarla makinelerin kendi kendine öğrenmesi, sorunu analiz etmesi ve çözmesi, var olan durumlardan tecrübe kazanması ve gelişen yeni olaylara kendi kendine karşı argüman geliştirmesi için üretilen bir sistemdir.
3- Bulanık Mantık
Bu sistem ile makineler tek bir doğru üzerinde durmamaktadır. Mutlak doğru üzerinde durmayan, ara bulgular üreten bu sistem üzerinde Japonya oldukça geniş çalışmalar yapmıştır. Bugün elektronik cihazlar, ev aletleri bu mantık ile çalışmaktadır.
4- Genetik Algoritmalar
Bu algoritmanın bir dalı olan Yumuşak Programlama sistemi ile yapay zekânın o an hangi sistemin işine yaracağını ve en hızlı çözümü üreteceğini seçip ona uygun sitem seçmesine denmektedir. Tek bir sistem ile değil birçok sistemi ayrı bölgelerde uygulayarak en hızlı şekilde sonuç alma yöntemine yumuşak programlanma denmektedir.
Yapay Zekâ Uygulama Alanları
- Bilgisayar Oyunları alanında oldukça sık kullanılan yapay zeka teknolojisi ile oyunlar daha komplike bir halde ve gerçeğe daha yakın bir şekilde kullanıcıya sunulmaktadır. Bu teknoloji ile üretici hayal dünyasını farklı simülasyonlara entegre ederek kullanıcılar için oldukça farklı oyunlar çıkarabilmektedir.
- Askeriyede insansız askeri araç yapımında kullanılmaktadır ve herhangi bir tehlike anında otomatik olarak devreye girerek güvenliği sağlamak adına silah eden robotlar geliştirilmiştir.
- Sosyal Mecralarda insanların ilgi alanlarını daha kolay analiz etmek için önceden girdiği bağlantılar analiz edilmekte ve kullanıcının ihtiyaçlarına yönelik reklam ve video çıkartmakta yine yapay zekâ teknolojisi kullanılmıştır.
- Bilgisayarlarda kuantum mekaniği kullanılarak normal bir bilgisayarın uzun sürelerde yapacağı bir işin çok daha hızlı bir şekilde yapmasının temelinde de yine yapay zekâ teknolojisi barınmaktadır.
Yapay Zekâ Ne Kadar Tehlikeli
Uluslararası yapay zekâ güvenlik uzmanları yayınladıkları 100 sayfalık raporda yapay zekânın getirebileceği tehlikeleri ve hükümetlerin bu konuda alması gereken tedbirleri sıraladı. Bu tehlikeler arasında; kötü niyetli insanların insansız hava aracı satın alarak belirli insanları hedef alması için onu yüz tanıma yazılımı ile eğiterek geliştirmesi, botların yaygınlaşması ve toplumu kötü yönde etkileyen videoların, yazıların, haberlerin çıkartılması, hacklemenin yaygınlaşması, yapay zekâ ile çalışan teknolojik aletlerin birbiri ile iletişim kurarak insanların özel bilgilerini almaları, yapay zekâ ile üretilen ve kendi kendine öğrenebilen robotların insanlara üstünlük kurmak amacı ile savaş açmaları gibi tehlikeler vardır. Bu tehlikeleri önlemenin en birincil yolu ise hükümetlerin bu teknolojiyi üreten şirketleri sıkı bir biçimde takip etmelerinden geçmekte olduğu savunulmaktadır. Stephan Hawking, bu konu ile ilgili şunları söylemiştir: “Yapay zekâ kendini geliştirmeyi sürdürebilirse hatta kendisini yeniden şekillendirebilir. Son derece yavaş bir biyolojik evrime sahip olan insanlar, bu tür güçle yarışamaz.” Elon Musk ise yapay zekânın tarihteki en büyük sorun haline gelebileceğini ve hükümetlerin bu işleri denetlemesi gerektiğini söylemiştir.
Yapay zekânın bu gibi dezavantajları olsa da şu an hayatımızın her alanında bizlerledir. Bizde yapay zekâ teknolojisini kullanarak sizler için MobilDurak uygulamasını geliştirdik. Bu uygulama ile güvenli ve konforlu taksi yolculuğu yapabilir uygulamamızdaki indirim fırsatlarını değerlendirerek uygun fiyatlı taksi yolculuğu yapabilirsiniz. Uygulamamızın temel disiplini siz müşterilerimizin güvenliğini sağlamaktır. Sizler taksiye bindiğiniz andan indiğiniz ana kadar uygulamamız üzerinden takip edilirsiniz. Seçeceğiniz aracın sürücüsünün isim bilgilerini önceden görebilir daha önceki müşterilerin değerlendirmelerini inceleyebilirsiniz. Taksi ücreti hesapla özelliği ile önceden ücret hesabı yapılır ve sonrasında ek ücret sürprizi ile karşılaşmazsınız. Ödemeyi dilerseniz banka kartı veya kredi kartı bilgilerinizi uygulamamıza girerek uygulama üzerinden dilerseniz şoföre direkt olarak yapabilirsiniz. Ayrıca uygulamamızdaki cepparam özelliği ile kendinize bir cüzdan oluşturabilir, buradan yapacağınız her ödemede %5, banka karı veya kredi kartı ile uygulamamızdan yapacağınız her ödeme için %3 indirim kazanırsınız.