Taksi Çağırmada Yeni Yol, 81 ilde En Ucuz Taksi Çağırma Uygulaması - MobilDurak

Adana Hürriyet Taksi Çağırma

adana-hurriyet-taksi-taksi-çağırma

Adana’nın Uygarlık Tarihi

Adana’nın kadim tarihi M.Ö. 3000’lere kadar dayanıyor. Verimli ve bereketli bir alan olan Seyhan Nehri çevresi bölgeye ilk yerleşimlerin yapıldığı yer olarak düşünülmektedir. Hititlerin Kava Yazıtları incelendiğinde Adana’nın uygarlık tarihi hakkında bilgi veren en eski yazılı kayıtlara da rastlanmıştır. Nitekim burada verilen bilgilerde, Adana ‘Uru Adania’ (Adana beldesi) adına yer verildiği görülmektedir. Bölgedeki kavim ise ‘Danuna’ ismi ile anılmıştır. Şehrin bilinen efsanesine göre gök tanrısı Uranüs’ün iki oğlu vardır. Bunlardan biri yaptığı savaşlarla Adana’yı zapt eden ‘Adanus’, diğeri ise Seyhan çevresini ele geçiren ‘Sarus’tur. Bu savaşçılar hakim oldukları kentlere kendi isimlerini vermişlerdir.

Ankara çevresinde kurulmuş olan ve tarımla geçinen Frigler, ağırlıklı olarak Hitit medeniyetinden etkilemişlerdir. Bitkilere verdikleri ‘Adonis’ ismini Adana’ya uygun görmeleri de bunun güzel bir örneğidir.

700’lü yılların başında Arap – İslam devleti olan Emeviler (Abdullah b. Abdülmelik) döneminde Adana – Misis – Maraş – Malatya hattı Müslümanların kontrolüne girdi. Bu hat Emevi devrinde Sugûr (Sınır) şehirleri olarak nitelendirilirken, Abbasiler devrinde Avasım (sınırın öncesi) şehirleri olarak nitelendirilmiştir. (8. – 10. yy.)

 

Osmanlı Devleti Dönemi’nde Adana

Malazgirt Zaferi (1071) sonrasında başta Yüreğir olmak üzere, Çepni, Kınık, Salur ve Dodurga gibi pek çok Oğuz boyu aşiretinin Adana – Çukurova hattına yerleştiği bilinmektedir. Bilahare uzunca bir süre Ramazanoğulları (1352 – 1608) hâkimiyetinde kalan Adana, Mersin, Tarsus çevresi Yavuz Sultan Selim döneminde (1517) Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Ancak, Adana civarı kılıç hakkı olarak Ramazanoğulları’nda kalmaya devam etmiştir.  1608 – 1833 aralığında Adana, Halep’e bağlı bir sancak olarak yönetilmiştir. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın isyanı (1833 – 1840) sonrasında Londra Antlaşması (1840) ile Osmanlı’ya bırakılan Adana, 1867’de Kozan ve İç – il sancaklarının bir araya getirilmesiyle bir Osmanlı eyaleti haline dönüştürülmüştür.

 

Milli Mücadele Dönemi’nde Adana

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın lideri Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan 4 ay sonra, Sivas Kongresini toplamış, tüm bölgesel cemiyetleri bir araya toplamıştır. Türk milleti de yapılan milli birlik çağrısına uyarak topyekûn direnişe geçmiştir. Çukurovalı yerel kuvvetler de kurtuluş mücadelesine katılmış, Pozantı'da ciddi başarılar elde edilmiştir. Fransızlar işgal ettikleri Kadirli, Karaisalı, Kozan ve  Saimbeyli’den çekilmek zorunda kalmıştır(18 Ekim 1920). Güney cephesinde elde edilen bu zaferlerin ardından Fransa ile TBMM arasında Ankara Anlaşması imzalanmıştır (20 Ekim 1921). 4 Ocak 1922'de düşman Adana'yı boşaltmış, 5 Ocak’ta Türk Bayrağı göndere çekilmişti. Bu nedenle 5 Ocak Adana’nın kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır. Adana Belediyesi 5 Haziran 1986 tarihinde çıkarılan 3306 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyesi statüsüne girmiştir. Seyhan ve Yüreğir adlarıyla iki ayrı ilçe kurulmuştur

Saim Bey, Aladağlı Ahmet Bey, ilk kadın şehit Rahime Hatun, Kozanlı şehit Ulvi Bey, Pozantılı Müftü Kasım Hoca, Ceyhanlı Sabit Efendi, Kurttepe şehidi Selahattin Bey, Tufanbeyli'nin ismiyle müsemma kahramanı Tufan Paşa, Tekelioğlu Sinan, İbo Osman, Kara Fatma, Gizik Duran, Karboğazı Destanı kahramanı Gülekli Hatice, Ramazanoğlu Suphi Paşa, şehit kahraman Cemil, Yüreğir komutanı Molla Nasrullah ve Ahmet Remzi Yüreğir Adana’nın milli mücadele kahramanlarıdır.  

 

Adana’daki Doğa Güzellikleri

Adana şehri, Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Şehrin, tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olduğu ve günümüzde de hala önemini koruduğu bilinmektedir. Çukurova üzerine inşa edilen şehir verimli ve bereketli topraklarla çevrelenmiştir. Adana, tarihi ve kültürel dokusunu muhafaza eden güzide illerimizden biridir. Doğal güzellikleri ile her yıl binlerce turistin uğrak yeri haline gelen şehrin tarihi müzelerini gezerek keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.  

Adana’yı ziyaret ettiğinizde kesinlikle görmenizi gerektiren çeşitli doğal güzellikler mevcuttur. En çok ilginizi çekebilecek doğal güzelliklerin başında Kapıkaya Kanyonu, Sevgi Adası, Yumurtalık Plajı, Akyatan Gölü, Seyhan Baraj Gölü, Göller Yaylası, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı, Karataş Plajı, Belemedik Yaylası, Göksu Nehri ve Kürebeli Yaylası gelmektedir. Şimdi biraz da bu doğal güzelliklerin özelliklerinden bahsedelim.

 

Kapıkaya Kanyonu

Adana’ya oldukça yakın olan Kapıkaya Kanyonu, Karaisalı ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Kıralan Köyü üzerinden Adana taksi ile takriben bir saat içerisinde kanyona kolayca ulaşabilirsiniz. Turizm faaliyetleri kapsamında ciddi yatırımlar yapılan bu bölgede tabiat yürüyüşü yapabilme imkanınız da bulunuyor. Kanyonu ziyaret edenlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Kapıkaya Kanyonu içinde birçok bitki türüyle karşılaşabilirsiniz, ayrıca yirmi kilometrelik bu alanda kamp yapmanız için elverişli yerler de bulunmaktadır. Bir doğa harikası olan şelale, kanyon içerisindeki güzel yerlerden biridir. Mükemmel görüntüsü ile ziyaretçilerin ilgi odağı konumundaki bu şelale fotoğraf çekmeyi sevenler için de bulunmaz bir nimettir.

 

Sevgi Adası

Adana’ya yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunan Sevgi Adası, Çukurova ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. En yakın taksi ile Hacımusalı Köyü istikametinden adaya hızlıca ulaşabilirsiniz. Bölgedeki bir tepenin su üzerinde kalması sonucu oluşan Sevgi Adası’nda, yazın baraj gölündeki suların çekilmesi ile birlikte doğal bir yürüyüş yolu ortaya çıkıyor.

 

Yumurtalık Plajı

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde bulunan Yumurtalık Plajı, şehir merkezine yaklaşık 83 km uzaklıktadır. Ucuz taksi ile rahatça ulaşım sağlayabileceğiniz plaj, 50 metre genişliğindedir. Ziyaretçilerin en çok tercih ettiği plajlardan biri olarak ünlenen Yumurtalık Plajı’nın kumu oldukça ince, denizi ise son derce temizdir. Plaja girişi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Plajda alışveriş yapabileceğiniz yerlerin bulunduğunu da belirtelim. Plaj çevresinde restoranlar, cafeler ve fast foodlar bulunduğu için gıda ihtiyacınızı istediğiniz an karşılayabilme imkanına sahipsiniz.

 

Akyatan Gölü

Karataş ilçesi sınırları içerisinde bulunan Akyatan Gölü şehir merkezine takriben 50 km uzaklıktadır. Güvenli taksi ile maksimum bir saat içerisinde Akyatan Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin en büyük lagün gölü olan Akyatan Gölü’ne ulaşabilmeniz için ilk önce Akyatan Milli Parkı içinden geçmeniz gerekiyor. Muhtelif göçmen kuşların varlığı göl çevresinde dikkat çekiyor. Gölde kuşları gözlemleyebilir, balık tutabilir ya da avlanabilirsiniz.

 

Seyhan Baraj Gölü

Adana şehir merkezine en yakın doğal güzelliklerden biri olan Seyhan Gölü’ne dijital taksi uygulaması ile sorunsuz ulaşabilirsiniz. Seyhan Baraj Gölü’nün yapılma amacı ise Çukurova’yı sulama ve Adana’yı sel baskınlarından koruyabilmektir. Bu göl özellikle ülkemiz turizmi açısından oldukça önemlidir. Çünkü 2006’dan bu yana Türkiye Offshore Şampiyonası’nın bir bölümü bu baraj gölü üzerinden yapılıyor.

 

Göller Yaylası

Göller Yaylası, Adana’ya 120 km uzaklıktadır. Ancak bu mesafe sizi düşündürmesin. Çünkü mobil durak uygulamasından taksi çağır dediğinizde, en yakın taksi ile maksimum 2 saat içerisinde Göller Yaylası’na kolayca ulaşabilmeniz mümkün. Göller Yaylası, adeta doğanın merkez noktası gibidir. Mükemmel bir doğa görüntüsüne sahip olan bu yayla içerisinde ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz birçok mekân bulunuyor.

 

Karataş Plajı

Adana merkeze oldukça yakın olan Karataş Plajı’na mobil taksi / durak uygulaması ile bir saatten daha kısa bir süre içerisinde hızlıca ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin en uzun plajlarından birisi olan Karataş Plajı, oldukça geniş bir plajdır. Bilhassa yaz mevsiminde pek çok turist bu plaja akın etmektedir.

Temiz ve berrak suyu ile beğenilen plajda, çadır kurabilir, kamp yapabilirsiniz. Kano, sörf, bisiklet gezisi gibi sportif aktiviteleri Karataş Plajı’nda keyifle gerçekleştirebilirsiniz. Plaja girişte herhangi bir ücret istenmemektedir.

 

Belemedik Yaylası

Adana merkeze 100 km uzakta olan Belemedik Yaylası’na en yakın taksi durağından hızlıca ulaşabilme imkanınız bulunuyor. Doğal park alanı olarak koruma altına alınan bu bölgede yırtıcı hayvanları ve farklı kuş türlerine rastlayabilirsiniz. Yaylada, kamp alanlarının yanı sıra taş evler ve ahşap evler de bulunmaktadır. Belemedik Yaylası’na girişte herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

 

Göksu Nehri

Adana’ya bağlı Feke ilçesinde yer alan Göksu Nehri merkeze 120 km uzakta bulunmaktadır. Ulaşım için mobil durak uygulaması üzerinden Adana taksiyi kullanabilirsiniz. Göksu Nehri, gayet temiz havası ve doğası ile her sene turistlerin ilgisini çekiyor. Göksu Nehri, akarsu turizmi bakımından da Adana’nın en önemli bölümlerinden biridir.